Görüntüleri Etiketleme: LabelImg

Ömer Şenol
3 min readJun 27, 2021

Derin öğrenme ile ilgilenirken mutlaka görüntüler ile ilgilenmişsinizdir. Bu yazımda sizlere, “Object Detection” projelerinizde oldukça işe yarayacak, Python ile yazılmış bir programın kullanımını anlatacağım. Bu program sayesinde derin öğrenme modelini eğitmek ve test etmek için kullanılacak görüntüleri etiketleyebileceğiz.

“LabelImg” ismindeki bu program, görüntülerin üzerindeki istediğimiz bir veya birden çok alanın istediğimiz şekilde etiketlenebilmesini sağlamakta. Bu etiketleme sonucunda bize her görüntüye ait bir “xml” dosyası veriyor. Bu dosya sayesinde görüntülerimizi sınıflandırabiliyoruz.

Programı bu adresten indirebilirsiniz.

LabelImg Nasıl Kullanılır

Programı indirdikten sonra klasörün içerisinde bulunan exe dosyasını açıyoruz.

Bizi bu şekil bir ekran karşılamakta. Öncelikle etiketlemek istediğimiz görüntüleri programın içine aktarmalıyız. Yapmamız gereken ilk şey etiketlemek istediğimiz tüm görüntüleri bir klasörde toplamalıyız. Daha sonra programın sol üstünde bulunan “Open Dir” butonuna tıklayarak görüntülerin olduğu klasörü seçelim.

Klasörü seçtikten sonra, uygulamanın sağ altında bulunan küçük pencerede, klasörde bulunan görüntülerin dizinleri görünecek.

Şimdi ise program bizden xml dosyalarını kaydedeceği bir klasör adresi istemekte. Bunun için sol üst tarafta bulunan “Change Save Dir” butonuna tıklayarak daha önce yaratmış olduğumuz bir klasörü seçebiliriz.

Şimdi sağ altta daha önce eklemiş olduğumuz görüntülerden en baştakini seçerek ekrana getirelim.

Bize bu görüntüdeki kedinin içinde olduğu koordinatlar lazım. Bu koordinatların elle belirlenmesi için sol tarafta bulunan “Create RectBox” butonuna tıklayarak kendimiz manuel olarak elle kedinin olduğu bölümü dikdörtgen içerisine alalım.

Bu seçme işlemini yaptıktan sonra bu koordinatların hangi kelime veya kelime bütünü ile etiketleneceğini seçmemizi istiyor. Dilersek buraya kedi yazabiliriz (isimlendirirken Türkçe bir karakter kullanılmamalıdır). Bu koordinatların xml dosyasına yazılarak daha önce seçmiş olduğumuz klasörün içine kaydedilmesi için sol tarafta bulunan “Save” butonuna tıklayabilir veya “Next Image” a tıklayarak diğer görüntüye geçildiğinde programın otomatik olarak kaydetmesi sağlanabilir.

Görüldüğü üzere program, görüntüyle aynı isme sahip bir xml dosyası oluşturmuştur.

Dilersek bir fotoğrafta birden fazla aynı isimde veya farklı isimlerde etiketleme yapabilmemiz mümkün.

En son bu xml dosyalarını kullanarak kendimize bir csv dosyası yaratabilir ve model kurma işlemine başlayabiliriz. Okuduğunuz için teşekkürler. Diğer yazılarımda görüşmek üzere.

LabelImg github : https://github.com/tzutalin/labelImg

--

--